Звичай прикрашати нареченого квітами йде ще з часів Давнього Риму. У слов'ян в далекі часи наречена сплітала весільний вінок для свого судженого. Ці традиції знайшли своє продовження в наш час: до цих пір квітка в петлиці залишається обов'язковим атрибутом чоловічої весільної моди , а у нареченої такими атрибутами є фата і її букет.

Бутоньєрка (фр. boutonniere - квітка в петлиці) - один або декілька квіток в петлиці, аксесуар чоловічого костюма.

Бутоньєрка для нареченого
Бутоньєрка кріпитися на лівий лацкан костюма нареченого, або ж її вставляють у петлицю лацкана, а хвостик бутоньєрки ховають. Зараз існує велика кількість нестандартних бутоньєрок, вигнутих, та інших. Їх закріплюють за допомогою англійської шпильки (голка з кольоровим кулькою на кінці).

Бутоньєрка не обов'язково складається з однієї квітки - це може бути ціла флористична композиція. Весільна бутоньєрка може бути контрастною або доповнювати кольори вбрання нареченого. Особливу елегантність костюму нареченого додасть бутоньєрка з живих квітів.

Коли кріпиться бутоньєрка нареченому?
Згідно традиції бутоньєрку нареченому прикріплює наречена. Як правило, це відбувається після викупу нареченої або перед РАГСом. Наречений дарує їй букет, а вона, на знак любові прикріплює йому квітку. Цю традицію можна обіграти помістивши бутоньєрку в букет нареченої, так щоб вона, як в стародавні часи - подарувала майбутньому чоловіку квітку зі свого букета.

Бутоньєрки для свідків
Бутоньєрки для свідків можуть повторювати лінію бутоньєрки нареченого. Свідкові передбачається носити її на лівому лацкані або кишені костюма. Свідок прикрашає бутоньєркою плаття або сумочку.

Бутоньєрки для гостей
Також можна придбати бутоньєрки для гостей. Таким чином Ви підкреслите їх значущість на весіллі. Гості можуть кріпити бутоньєрки як їм більше сподобатися: дами на сумочку, сукні, чоловіки до лацкана піджака або вкласти в кишеню. Гості, які перебувають у шлюбі, кріплять бутоньєрки з правого боку, неодружені - з лівої.

Живі та штучні квіти для бутоньєрки
Вибираючи квіти для бутоньєрки слід врахувати такий аспект, як стійкість квітів. Треба пам’ятати, що квіти, залишаться без води як мінімум цілий день. Існують техніки, за допомогою яких стало можливим наситити квіти вологою, щоб вони залишалися свіжими протягом усього торжества. Менш витратний варіант - бутоньєрки зі штучних квітів. Ще одна деталь на яку варто звернути увагу - у бутоньєрки повинно бути спеціальне кріплення щоб вона не зіпсувала тканини костюма.

Після весілля бутоньєрку зберігають в будинку як сімейну реліквію.