Після знімання вельона і зав’язування молодій хустини, часто відбувається розрізання весільного торта.

Традиція розрізати весільний торт
Ще з часів античності важливим атрибутом на кожному весіллі був весільний торт. Так, в Римській імперії це був спеціальний корж з ячменю. Наречений розламував її над головою у нареченої на знак її покірності.

У середньовічній Англії роль весільного торта виконували маленькі солодкі булочки. Гості на святі намагалися викласти їх у високу гору між молодятами. Якщо закоханим вдавалося поцілуватися над нею, не зруйнувавши, то цей шлюб обіцяв бути щасливим і плідним.

Свій сучасний вигляд і склад весільний торт здобув у ХIХ столітті. У цей час почали приділяти особливу увагу його прикрас та дизайну. З'явилися багаторівневі торти, верхні шари яких, між іншим, довгий час залишалися муляжними. У Вікторіанську епоху він здобув свій традиційний білий колір.

Обряд, пов'язаний з розрізанням весільного торта також має глибоке коріння. Наречена повинна була нарізати і роздати кожному по шматочку, продемонструвавши тим самим свій новий статус господині.

З часом весільні торти здобували значні розміри і різати його самостійно стало важко. Тому молодята стали робити це разом.

З весільним тортом пов'язано чимало забобонів. Так, у ХІХ столітті часто всередині нього запікали каблучку. Дівчина, якій дістанеться шматок торта з ювелірним виробом всередині, повинна була незабаром вийти заміж.

Також вважалося, що якщо покласти під подушку крихти від весільного торта, то неодмінно присниться майбутній чоловік.

У сучасному обряді весільний торт молодята розрізають разом, з'єднаними руками. Це символізує їх першу спільну роботу, як молодої сім`ї. Першу скибку кладуть на блюдце і, тримаючи його в руках, маленькими ложечками годують один одного цією скибкою торта. Це має символізувати, що віднині вони один одному будуть дарувати тільки солодкі хвилини.

Це їх перше завдання (перша спільна робота) в новій ролі подружжя.  Щоб усе виглядало гарно, скористайтеся невеликою порадою: замовляйте бісквітний торт або з ніжними вершками чи йогуртовим наповненням, які легко розрізати і котрі не кришаться. Вафельні коржі й безе залиште для інших випадків. Зупиніться на класичній формі торта щоб перший кусочок був акуратним та гарним.

Ніж для розрізування торта повинен бути з широким лезом. За бажанням його можна прикрасити. Наприклад, декорувати стрічкою. У тому ж стилі можна прикрасити і спеціальну лопатку для торта.

Що робити з першим кусочком весільного торта?
На даний час використовують п'ять основних варіантів вирішення долі першого кусочка весільного торта.

Український варіант. Появу та символіку цього варіанту я наразі пояснити не можу, але попри це він є. Молодята ріжуть разом кілька кусочків весільного торта та несуть їх своїм батькам.

Американський варіант. Молодята руками ламають і руками годують одне одного першим кусочком весільного торта. Варіант видовищний та веселий. Для цього варіанту необхідно мати напоготові вологі та сухі серветки. Потрібно відрізати невеликий шматок торта щоб довго його не їсти.

Європейський варіант. Молодята годують одне одного першим кусочком весільного торта за допомогою ложечок. Варіант не такий видовищний але естетичний та акуратний. Потрібно відрізати невеликий шматок торта щоб довго його не їсти.

Індійський варіант. Оптимально підходить для невеликих за чисельністю весіль, близько 25-35 гостей.  Молодята готують багато ложечок для торта (по кількості гостей) і пригощають кожного гостя з першого  шматочка торта.

Комерційний варіант. Перший шматок весільного торта продається з аукціону. І, окрім самого торта, його власник отримує додаткові привілеї від наречених. Наприклад, стати хресною чи хресним для першої дитини молодят, буди почесним гостем на "золотому весіллі" чи щось в цьому роді.  Для цього варіанту молодята відрізують більший шматок торта.

Як правильно розрізати весільний торт
Іноді весільний торт ставлять у центр столу, але досить великий і високий торт, як правило, загороджує молодят від гостей, так що частіше його поміщають на невеликий столик (не завадить заздалегідь перевірити його стійкість), встановлений збоку від нареченого і нареченої.

Спеціальним срібним ножем наречена з нареченим відрізають перший шматок від нижнього коржа весільного торта. Іноді наречена (рука нареченого лежить на її руці) відрізає два шматки весільного торта – один для нареченого, інший – для себе, і кожен з них дає іншому відкусити від свого шматка.

Після цього з нижнього ярусу весільного торта знімають верхні яруси, ріжуть їх на шматки і передають гостям. Першими весільний торт отримують наречений з нареченою і учасники весільної церемонії. Найменший, верхній ярус весільного торта, з прикрасами, відкладають убік, щоб зберегти його для нареченого і нареченої, коли на другий день вони знову повернуться до гостей! Якщо на верхньому ярусі знаходилася фігурка, яка передбачена для тривалого зберігання, її забирають з собою молодята і зберігають так довго, як тільки можливо.